Skjut mig hellre än att prata pension…

Så säger folk till mig ibland när jag tar upp en av mina senare passioner, Pensioner och Kapitalspar. De som inte säger något har ändå något lidande i blicken. Jag misstänker att det är för att pensioner känns svårt, och ibland onödigt långt borta. Dessutom verkar vi betrakta det som en nödvändigt ont, som tandläkaren typ. Men då undrar jag: hur tänker du egentligen…?

Det är märkligt hur man fungerar som människa. Hur irrationella vi är som inte aktivt ändrar småsaker varje dag för att säkra framtiden! Det finns naturligtvis teorier om människans kognitiva förutsättningar som förklarar ett sånt beteende, t.ex present-bias. Samtidigt kan du fråga i princip vilken amerikan som helst men de vet när de ska pensionera sig. De svara direkt 40, 48½, 55, 58, 65, never…  men de vet. De har tänkt tanken fullt ut och vet vad det innebär att säkra sin framtid. Jag är ganska säker på att de också lider av kognitiv bias, men de lyckas ta sig förbi det somehow…

Varför blir det då så fel här i Sverige? Varför svara 60-åringar ”tja om Reinfeldt får bestämma så ska jag väl behöva bli 72 innan jag får pension”. Ehh nä, det är pretty much du som måste ta tag i din egen pension, om du inte vill jobba hela tiden (det finns ju sådan som oss också). Så var inte en struts, och möt inte någon som nämner pensionsspar med tom blick. Det är ditt ansvar, så släng dig inte med uttryck som ”en fot i graven”, ”jinxa framtiden”, och ”tar du mig för vilja dö i förtid”.  Jag misstänker att svenskar vågar skjuta det här på framtiden pga att vi inte vet om den stora statliga pensionsbluffen.

Har du sett hur din statliga pension blir? Det fantastiska orangea kuvertet. Handen på hjärtat klarar du dig verkligen på under 10 000 sek? Tänker du ”det blir nog bättre om nåt år”? Låt mig då förtydliga: Alla födda på 70-talet och framåt är lite körda…

Så nu när du har den här informationen vad ska du göra med den?

Som svensk dras vi in i en välment samhällstrygghet som är ur balans. Vi förlitar oss på att samhällssystemen fungerar och plockar upp och täcker våra behov när vi behöver dem. Invaggade i den tryggheten görs inget eller väldigt lite.

Faktum är att det krävs ganska lite från dig bara du tänker på att spara smart. Det gör du enklast via t ex Nordnet eller Avanza online, genom att placera i deras noll-kostnadsfonder utan provisioner till en mäklare (det här är det viktigaste att tänka på). Att spara metodiskt i en lågrisk Index-fond är det som är receptet. 150kr och 43 år senare (med 10% avkastning) gör dig till miljonär (2057). Så tänk på utfallet om beloppet ökar till 1500 eller 3000/mån och korta ner tiden. När har du tänkt på att dra ner arbetstids eller takten?

Pensionsböcker

Du ska få några lästips. Läs i alla fall Joel Dahlbergs ”Pensionsbluffen – tryggheten som gick upp i rök” Eller Ramit Sethi’s ”I will teach you to be rich”. Båda ger goda råd om aktivitet vecka för vecka. Lycka till med 10%!

Splitan-grundaren fortsätter och skriver i ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”-boken att alla borde vara så krassa som i bibelns Babel där det uppmuntrades till att avsätta 10% av lönen för placering på sikt. Se det som en medlemsavgift till framtiden eller några luncher och några fin-kaffe på stan (man behöver ju inte helt utesluta de stunderna).

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s