Fundera på varför du driver företag, tjäna pengar kan du göra på många sätt

Att driva företag är ingen dans på rosor, sägs det. Men jo, det är det visst. Det är härligt många gånger, men det finns också väldigt många taggar att sticka sig på. Kanske är det lätt att föreställa sig entreprenörskap som en snabb väg till pengarna. Så är det inte, så se till ”att driva företag” är det du VILL, inte ”att tjäna pengar” i första hand.

Fundera på: När är du som gladast?
Ta någon minut, ja alla fall några sekunder och tänk efter lite mer.

Gör du verkligen det du vill, helhjärtat?

Om du driver bolag idag, gör du det för att du måste, för att du kan eller för att du vill?
Vad är målet med bolaget? Levebröd eller börsintroduktion? VARFÖR?

Alldeles för många av oss fortsätter med saker utan att fundera på varför. Och jag har stött på många entreprenörer som fortsätter ”för att de hållt på så länge redan”. Att du investerat mycket pengar och mycket tid i något gör det inte till en säker success. Det är en merit att ha misslyckats också, för det betyder att du iallafall vågade något!

Om du fick göra om det senaste året med den informationen du har idag. Vad skulle du göra då?
Om pengar (för att sätta gröt på bordet) inte var det viktigaste. Skulle du då göra det du gör idag? Tänk nu lite och våga vara lite kreativ…

Vart skulle du sikta och tillsammans med vem?
Det finns så många briljanta affärsidéer där ute! Den senaste tiden har det t.ex. varit food-truck koncept, cyklande food-bikes, flytande matbryggor, flytande bostäder och allt möjligt som har med infrastruktur att göra. Fantastiska idéer och säkerligen fantastiska företag för rätt person att driva!

Jag erkänner att jag ibland avundas t.ex. bagare. Tänk vad härligt att baka varje dag! Att förgylla människors vardag med kvalitetsbröd. Men man måste prioritera! Jag är på daglig basis inblandad i fem företag där fokus är tillväxt. Om jag skulle vilja starta ett företag ”för pengarna” så går det oftast lätt att förstöra allt genom att räkna på det. I krassa siffror är det egentligen inte värt att ens börja. Då är det bättre att investera i värdepapper.

Sedan underlättar det om man har någorlunda god självkännedom. T.ex verkar vi (familjen) bara tolerera vissa former av uthållighet. Vi har hög toleransnivå när det gäller teknik men inte när det gäller mer fysiska grejer, t.ex. starta butik. Lite märkligt är det allt, jag har ju under 10-12 år dedikerat sprungit långdistans (många marathon), så nog är jag van vid att enträget öva uthållighet.

Fast kanske är det därför tålamodet tryter inför vissa saker. Ska man göra något så ska man liksom göra det ordentligt. Jag älskar människor med Mål, Engagemang, Passion, och Dedikation. Jag älskar dem så pass mycket att jag faktiskt är helt kall och otolerant mot folk som slutar efter kort tid eller t.ex. inte leverera enligt överenskommelse. Jag förutsätter att man antingen gör det man sagt eller återkommer tidigt med en anledning till varför man inte kommer kunna klara av överenskommet. Det är väl inte så svårt att som vuxen människa uttrycka vad man vill? Ingenting gör mig så ursne’ som att man inte ”mannar-upp”.

Så manna-upp nu och välj aktivt vad du VILL göra. Vill du verkligen leva det fria och mycket givande men ofta oglamorösa livet som entreprenör eller är det bättre att du försöker tjäna dina pengar via aktiehandel, värdepapper eller kanske lotto?

Rådet jag gärna ger är att om Du vill starta eget, men inte kämpa med nytt så finns det fina möjligheter att köpa bolag som redan rullar på. Alla är inte Entreprenörer, utan bra förvaltare och alla förvärv är inte ”SAAB-affärer”. Kika in på Bolagsplatsen för mer inspiration. Hälsa från mig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s