Ett styrelseuppdrag är inget smicker, det är ett affärsavtal

När grannen frågar om du vill sitta i hens styrelse ska du säga nej. De flesta tar för lättvindligt på styrelsearbetet – vilket skapar sämre organisationer och höga personliga risker för styrelseledamöterna.

Det är tufft att driva bolag. Det är en massa pappersjobb som måste göras samtidigt som företaget ska utvecklas. Aktiebolagslagen kräver en styrelse, så varför inte nyttja den på bästa sätt? Samtidigt är få företag villiga att investera pengar i just kompetensen som styrelseledamöter kan bidra med! Så hur ska man göra egentligen?

Vi kan ju konstatera att traditionellt är inte framgångsrikt (längre?). Journalister gillar att prata om gubbklubbar och att tvångskvotera in kvinnor i styrelsen. Det må vara en väg framåt, men det är inte en lösning upplever jag. För vi är i grunden människor och rekryterar likasinnade så fort vi inte aktivt tänker oss för. Så oavsett om det är svenskor i 50-årsåldern som skapar styrelsen eller 25-åriga start-up killar så kommer man säkerligen ta den enklaste vägen och kika runt i sin egen grupp och ta de man tycker är vettiga och ”tänker/funkar som oss”. Men VÄNTA..!!

Det är inte så det ska gå till. Det finns ett utryck som nämns och jag kan tro att det är väl typ Steve Jobs som svarar på ett påstående att man ska tänka utanför lådan och då säger: ”Vilken låda?”

Fokusera inte på regler om vad gruppen ska sättas ihop med för persontyper utan välj utifrån målet med styrelsearbetet!

Som styrelseledamot är det ditt ansvar att veta om det är styrelsen (eller advisory board) som ska driva framtidsarbete hårdast. Alternativt om ägarna är ute efter en investering och ”erbjuder” en styrelsepost i utbyte medan rollen främst handlar om att skriva på papper till bank etc. Det sätter målet på vad styrelsen ska göra. Vad betyder styrelseuppdraget för Dig och vilka insatser behövs för att leda bolaget mot önskad tillväxt eller t o m drömmar? Vilken kompetens ser du att styrelsen behöver för företagets bästa? Det är ditt ansvar att uttrycka det.

Om du redan sitter i en traditionell styrelse (tänk: läser dagordningen först på styrelsemötet), så rannsaka dig själv och fundera på varför du tar på dig företagets ekonomisk ansvar och utveckling och inte deltar aktivt i arbetet? (Fy skäms!)

Som företagare diskuteras och görs en lista tillsammans med din ledningsgrupp om vad ni anser är VD’s roll i företaget mot styrelsen och vad företaget vill att styrelseordförande och styrelsen ska åstadkomma. Ge skriftliga, genomtänka instruktioner vid varje årsstämma. Då kan ingen missuppfatta uppdraget och vad som krävs av alla under kommande år.

Mer och mer upplever jag det effektivare att ha en Advisory board, som träffas en gång i kvartalet och tittar igenom konkurrenter, personalförbättring, jämställdhetsarbetet, kundgrupper/kategorier, marknadsförändringar och trender, samt marknadskommunikationsunderlag för gruppdiskussioner och analyser. Det är roller som en välfungerande styrelse ska ha, men i avsaknad av en, eller vid behov av att snabbt ändra en hemmablindhet och ”signatur-styrelse” är det en bra väg framåt! Bestäm själv vad du vill ha ut av gruppen och vilka du har med och varför. Detta är ofta ett betalt och mer konsultliknande uppdrag om max 12 månader, så glöm inte att en styrelse kan vara något mer långsiktigt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s