Dina polare är inte din bästa styrelse

Det tål att tänka till om och när det är dags att gå från egenföretagande till aktiebolag. Eller om ditt existerande aktiebolag innehåller en styrelse med samma efternamn, address eller bakgrund som du själv.

Syftet med styrelsen är att svara för bolagets långsiktiga organisation och strategisk förvaltning av bolagets angelägenheter. Det innebär definitivt mer än bara att rapa rapporter och få dokumentpåskrifter till Bolagsverket.

Board member does not equal friend Rätt fokus i styrelsearbetet betyder rätt inriktning, rätt bemanning, rätt styrning, och rätt arbetssätt. Arbetssätt betyder arbetsordning, en ordentlig arbetsbeskrivning både för VD, du i detta fall och en arbetsbeskrivning till styrelseordförande och ledamöter. Att sitta i styrelse betyder ansvar och åtagande, det som går bra delas med glädje och när bolaget utmanas ekonomiskt eller konkurrensmässigt ska ansvar tas och arbetsroller fördelas.

”Styrelsearbete betyder fokus på framtid och tillväxt, inte pappersexercis”

Du och ditt företag ska rekrytera smarta kvinnor och män, med olika bakgrund och kunskap, som ska hjälpa dig leda dit bolag framåt. Vem som passar beror på var bolaget befinner sig i sin utveckling.  Du (eller externt rekryterad VD) ska leda bolagets vardag, det ska inte styrelsen lägga sig i.

Frågeställningen till dig som ägare är: Vad driver dig framåt? Förverkligar du ditt livsverk eller tänker du dig en exit om 5/10 år? Vilka är dina  drivkrafter? Vad vill du förändra, förbättra, påverka? Kan du göra det själv?

Styrelsearbete handlar om att samla kunskap runt sig för att driva framåt smartare, med andra ord ska du själv inte vara vassast i rummet, på all punkter. Till slut måste du ändå ha en styrelse så se till att omge dig med rätt kompetens.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s