Dröm dig framgångsrik

”Allt är för smått och för litet”, sa en affärsbekant när jag berättade att jag skulle flytta tillbaka till Sverige. Jag såg istället framför mig smarta människor, i trendigt tajta kostymer, sittandes runt mötesbord i snygga konferensrum diskuterandes innovativa saker i vassa kreativt stimulerande och strategiska möten.

Lemonad-1million

Jodå – det kan verka lite dyrt men det enda jag behöver göra är att sälja en så har jag det fixat för resten av livet…

Sverige är allt det jag såg framför mig, och samtidigt det min affärsbekant sa. Men Sverige är del av en världsmarknad, så vi väljer själv om vi vill bygga för litet, ytligt snyggt eller kanske visionärt. Vid många tillfällen glömmer man lyfta blicken och se drömmen. Man har en idé om vad man vill uppnå men tänker lite för litet eller för kort och kanske inte har ett direkt mål eller ser allt kristallklart.

Vad tror du skapar storbolag? Det är definitivt inte för att de inte tog i och skapade järva affärer med höga ambitioner på väg mot overkligt höga mål. Om man inte siktar högt hur ska man då veta vilken kapacitet man har? Drömmer man om börsnotering måste man målmedvetet beta av utveckling, resultat, tillväxt med mod, beslutsamhet och affärshenskap. Då är det med andra ord uteslutet att tänka smått och enmansbolag. Du behöver hitta villiga talanger som kompletterar dina svagheter och instämmer delvis och förbättrar dina visioner. Det är helt omöjligt att göra stordåd själv men tillsammans med likasinnade med olika spetskompetens kommer man oerhört långt, kanske t o m hela vägen. Go Big or Go Home börjar med förmågan att Dream Big!

Statistiken visar att 85% av de 360 000 registrerade bolagen är fåmansbolag med mindre än fyra anställda. Det är verkligen inget fel att driva fåmansbolag, men tänk om många fler kunde få nytta av det ditt företag skapar? Att bygga bolag tar både tid och tålamod och med tiden som den konstanta förändringsfaktorn så är timing och tekniska framsteg ett oberäkneligt moment att strategiskt ta med i beräkningen. Inte som ett hinder utan snarare som en möjlighet att förbättra och bredda möjligheterna för att under ett eller flera försök komma längre och längre och nå målet. Men om man aldrig sätter målet hur ska man då kunna mäta hur långt man nått? Här ges ett stort utrymme för att sikta absolut hur högt som helst. Ju högre desto bättre om jag ska vara ärlig. Gör det du är bra på, kan och brinner för. Det smittar av och ger andra inspiration.

Din egen inspiration kan du dra från olika områden. Hemfrids grundare Monica Lindsted bjöd t.ex. in mig och visade stolt runt mig på deras HQ på Södermalm för ett tag sedan. Det hon var verkligen stolt över är de 1500 personer som hjälper hushållen runt om i Sverige att lösa sina vardagspussel. När Monica visade mig deras bokningssystem så sa hon, oerhört stolt: ”VI är grymma på logistik”, och det enda jag kunde tänka på var hennes outtröttliga kamp under årtionden att införa ROT. Alla dagar, månader, och år för att vitmåla en bransch som länge dominerats av svartarbete. Tänk på alla andra småbolag och efterkomlingar som bygger sina verksamheter baserat på Hemfrids modell. De påverkar tillsammans säkerligen 30-40 000 personer varje dag. Tänk på den målinriktningen, den inspirationen och den kämparglöden, men tänk inte för länge. Gå istället ut och gör något av dina projekt, idéer eller innovationer! Men för guds skull var nu inte en klantskalle; egensinnig och kanske t o m självtillräcklig nog och att försöka göra detta ensam. 10% av stora visioner är bra mycket bättre än 100% av absolut ingenting…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s