Grundförutsättningar – finns de?

Hur man vänder sig så har man ändan bak… så sa alltid min farmor och det är väl sant. Tänk om det var lika enkelt att förklara situationen för ett venture. Ju enklare desto bättre är ett annat begrepp som känns mer och mer relevant.

OPM (other people’s money), pengar och venture handlar mest om relationer. Precis som att, rekommenderar din kompis på social media något till dig så är det 51% chans att du kikar vidare på det. I världen finns det en rekommendationselit på ca 13%. Den eliten kan kallas för fanbärare, ambassadörer, spokes person osv. och är helt enkelt kända personer för den relevanta målgruppen. Så varför ska då inte både semiprofessionella och professionella investerare agera på samma sätt. Vi är ju alla i grunden människor (med känslor).

Tips! Detta innebär att det är läge att skapa relationer med nyckelpersoner som kan vara till fördel för dig och dina framtida ventures.

I princip har alla de bolag vi investerat i blivit rekommenderade till oss av någon som någon av oss i gruppen gjort affärer med tidigare eller ett nätverk som har respekt att producera bra ventures-tillväxt. Alltså det rör sig inte bara om privatpersoner utan statliga investmentbolag, universitet, inkubatorer, acceleratorer och  offentliga samarbetspartners.

Men självklart MÅSTE man inte vara tjenis med investerare för att ha en chans till investering. Med tanke på antalet möjligheter som mottages varje månad har de flesta en utarbetad första modell som underlätta för investerare att få en första bild av investeringsmöjligheten. (Stockholms Affärsänglar har information upplagt på hemsidan för dig som vill söka kapital).  Eller så skriver man en kortfattat utkast från sin affärsplan, som en max 3-sidig Executive Summary, enligt följande punkter.

En kortfattad beskrivning av affärsidén, på mer än tre sidor och innehållande:

  1. Namn och kontaktuppgifter. Företagets namn, verksamhetsort och övriga kontaktuppgifter.
  2. Sammanfattning. Beskriver produkten/tjänsten, dess kundnytta, marknad, och hur långt ni har hunnit i projektet samt uppskattat finansieringsbehov.
  3. Affärsidé. Här beskriver ni varför marknaden har behov av och efterfrågar just er produkt eller tjänst, vilka mål ni har för verksamheten och hur ni tänker gå till väga för att nå era mål. Ni berättar också hur ni skall tjäna pengar på er affärsidé.
  4. Produkten/Tjänsten. Beskriver produktens tekniska egenskaper, hur den är tänkt att användas, vilka unika egenskaper som utmärker den, vilka tidigare olösta behov den tillgodoser och hur den är immaterialrättsligt skyddad.
  5. Marknad. Beskriver vilken marknad företaget skall betjäna. Med marknad menar vi både kundkategorier och geografi. Ni berättar också hur ni marknadsför er till era målgrupper och hur försäljning skall organiseras och exekveras.
  6. Konkurrens. Beskriver befintliga och potentiella konkurrenter och hur ni skall besegra eller komplettera dessa.
  7. Team. Beskriver nyckelkompetenser och personer som skall genomföra projektet med betoning på för projektet eventuella relevanta tidigare erfarenheter. Nämn dessutom eventuella saknade kompetenser.
  8. Ekonomisk plan. Den ekonomiska planen skall visa att företagets verksamhet är skalbar, dvs att försäljning och vinst på 3-5 års sikt utvecklas så att företaget blir intressant för en marknadsnotering eller försäljning.
  9. Investeringsförslag. Beskriver företagets totala kapitalbehov under en treårsperiod, vad ni skall använda kapitalet till, hur kapitalet leder till att värdet på företaget ökar (tex genom att omsättningen ökar) och det värde ni anser att företaget har i dag.

Beskriv också hur ni finansierat projektet så här långt, nuvarande delägare och deras respektive andel. Skicka sen beskrivningen till info[a] stoaf.se

Om vi efter att ha läst er kortfattade beskrivning bedömer projektet som intressant återkommer vi till er för att efterfråga en komplett affärsplan.

Exempel på hur en affärsplan skall se ut hittar ni på http://www.svca.se, http://www.almi.se eller http://www.connect.se

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s